Nieuw vredesmonument

Op zondag 11 november 2018 was het 100 jaar geleden dat de wapens zwegen. De gemeente Bierbeek heeft dit gepast willen herdenken met een nieuw vredesmonument. Dit kwam er op initiatief van onze werkgroep en na een kunstwedstrijd begin 2018. Het werd opgericht langs de Tiensesteenweg, op de hoek van de Ridderstraat.

Het nieuwe monument heet 'Vuurstaal' en werd ontworpen door een Bierbeeks kunstenaarscollectief bestaande uit Warre Stas, Tie Vanbeselaere, Geert Bourguignon en Joost Tresignie. De vlammen in cortensstaal herinneren aan de gruwelijke feiten die zich in Korbeek-Lo afspeelden n.a.v. de brand van Leuven op 25 en 26 augustus 1914. Er vielen toen niet minder dan 23 doden en 132 huizen werden in de as gelegd.

maandag 8 oktober 2018

Onze vergeten helden

Onze vergeten helden’ vraagt aandacht voor de graven van gesneuvelde militairen uit de Eerste Wereldoorlog die niet op een officieel Belgisch oorlogskerkhof begraven werden maar ‘gerepatrieerd’ werden naar hun woonplaats. Vele van deze graven zijn in slechte staat of zelfs verdwenen. Onze werkgroep kon samen met het War Heritage Institute (www.warheritage14-18.be) een van de graven terugvinden. Op 30 mei kreeg Henri Deneys (°Bierbeek 11/9/1891 + Merckem 9/12/1917) een speciale herdenkingsplaat op het familiegraf in Bierbeek.

Meer info? Bekijk het filmpje van War Heritage.

De werkgroep Oorlog&Vrede zal samen met de gemeentelijke diensten en de Nationale Strijdersbond verder werken rond de inventaris van gesneuvelde soldaten en oud-strijders.

maandag 8 oktober 2018